Americanii ne plâng de milă: doi senatori SUA adresează o scrisoare lui Dăncilă

de: Alexandru Puiu
07 08. 2018

Doi senatori americani au publicat o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă prin care își exprimă îngrijorarea vizavi de situația din țara noastră.

În cazul în care mai exista vreun dubiu vizavi de beneficiul pentru lupta anti-corupție al Laurei Codruța Kovesi, cel mai recent regret pentru demiterea ei a fost exprimat de doi senatori americani din cele două partide importante ale Statelor Unite. Este vorba de senatorul republican John McCain și democratul Christopher Murphy. Pe lângă faptul că a candidat la președinția SUA, John McCain este la ora actuală președintele Comisiei pentru Forțele Armate în cadrul Senatului american. Murphy este membru al Comisiei Senatoriale pentru relații externe.

Scrisoarea a fost adresată joi, 2 august, premierului Viorica Dăncilă, dar nu a văzut ochii publicului și nu a fost mediatizată în vreun fel. Din acest motiv, după câteva zile, a fost postată pe pagina oficială a senatorului John McCain – mccain.senate.gov.

Tonul general al scrisorii este unul destul de grav și are legătură, în mare parte, cu lupta anti-corupție din România care a suferit niște piedici majore în ultimele luni.  „Vă scriem astăzi despre lupta în curs de desfăşurare a României împotriva corupţiei. Ca susţinători puternici ai relaţiei dintre SUA şi România, am remarcat cu regret că preşedintele Klaus Iohannis a fost obligat recent prin decizia unei instanţe să o demită pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Deşi procedura judiciară este o problemă internă, cerem guvernului României să nu dea înapoi în lupta importantă împotriva corupţiei”.

În același document, se menționează foarte clar faptul că Iohannis a fost forțat de circumstanțe să o demită pe Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. ”Rolul conducător al dnei Kovesi la Direcţia Anticorupţie a fost apreciat în întreaga lume ca o dovadă a angajamentului puternic al României de a combate corupţia. Concedierea ei, precum şi reformele judiciare recente şi propunerile legislative de dezincriminare a unor infracţiuni de corupţie ridică probleme îngrijorătoare privind voinţa guvernului dv. de a urmări penal infracţiunile financiare şi de a trage la răspundere oficiali de rang înalt”.

„Apreciem angajamentul dv. personal de a îndeplini aceste aspiraţii şi suntem nerăbdători să aflăm cum intenţionează guvernul dv. să revigoreze lupta împotriva corupţiei”. În final, cei doi senatori se pare că speră la un feedback din partea lui Dăncilă vizavi de proiectele pe care le are în vedere pentru revigorarea eforturilor anti-corupție.